Kuriosa

Daisy

Mina döttrar har sina egna namn i böckerna men att min huvudkaraktär i boken har ett fiktivt namn har ni nu redan förstått. Hon är däremot döpt efter min favoritblomma – prästkragen. Jag har älskat prästkragar så länge jag kan minnas. Varför vet jag inte. Kanske är det tack vare den lilla pojken som plockade en bukett prästkragar till mig när vi var små dem eller kanske är det för att de växte vid alla mina favoritställen som barn. Precis som Daisys mamma tycker jag om tanken att jag alltid kommer att finnas kvar i alla prästkragar som mina barn ser.
Illustration © Marta Leonhardt

Diego

Min dotter Tilde som vid tidpunkten var 4 år tyckte om ett barnprogram där det fanns en figur som hette Diego. Samtidigt som jag hörde henne säga namnet hörde jag hur en papegoja skrek hos grannen ovanför. Papegojan var grön och tillhörde grannens dotter som var på besök. Vips så var papegojan Diego född.

Illustration © Marta Leonhardt

Agda Vicki Kicki Klara Maria Eleonora den vita

Agda fanns på riktigt för sisådär 25 år sedan. En snäll bonde i min hemby följde med mig och några av mina systrar till ett hönseri där de sålde värphöns. Vi köpte 10 stycken vita höns och en av dem var min Agda. Hon hade så många förnamn eftersom jag inte kunde bestämma mig för vad hon skulle heta.
Efter ett tag blev hon så tam att hon kom när jag ropade.
Illustration © Marta Leonhardt

Det lilla gula huset

Här växte jag upp. Det är idag vitmålat och min äldre syster bor numera med sina barn där. Det betar två hästar på ängen ovanför. Kanske får de vingar när ingen ser.
Illustration © Marta Leonhardt